Membebel Time!
Alhamdulillah... :)
Saya ASya: 120915-Makkah

Sunday, 13 September 2015

120915-Makkah

Assalamualaikum w.b.t
SubhanaAllah. In shaa Allah, one day.

Hey guys. Dah lama tak menulis. Bukan tak ada masa, just banyak je masa cuma tahap kerajinan untuk menulis itu belum timbul lagi. Oraitt, hari ini, Ahad, 13/9/2015 dan sudah 12 hari saya menetap dan menjadi warga USIM. Alhamdulillah, semua ok. Mungkin culture shock sikit sebab as we know that, USIM accept many of international student's to study here. It's my first time seen foreigner, yet, not first time but first time seen them closed.hahaha..so, its a little bit shocked. Okayyy, kita stopkan dulu cerita pasal saya and USIM.

Entry kali ini kita nak cerita something yang menggemparkan dunia terutamanya bagi mereka yang beragama Islam included me. As we knows, berita ini dah tersebar ke seluruh dunia and some of them feel symphatize and sad but some of them feel happy for what had happened(especially for a non-muslim in others country).

Semalam, atround 4.00 pagi waktu Malaysia kita telah digemparkan dengan accident di mana crane yang berada di sekitar bangunan makkah itu telah terjatuh dan mengakibatkan 157 orang jemaah meninggal dunia (tak silaplah) dan 200++ yang lain cedera. Saya dapat tahu benda ini pun dari twitter dan instagram. Biasalah orang dok post sana, post sini. Jadi saya pun bacalah dan terkejut juga sebenarnya dengan berita ini. Astaghfirullahal'azim. Based on maklumat yang saya depat and beberapa video yang saya tengok, crane tu terjatuh disebabkan disambar oleh petir (wallahu'alam, saya tak pasti).

Tapi, itulah kekuasaan Allah. Walaupun, Makkah sebuah negeri yang suci, aman tetapi macam-macam boleh terjadi apalah Allah berakta 'kun fayakun' , maka jadilah ia. Mungkin ada ahli keluarga yang sedih dengan kejadian yang menimpa. Saya juga ada dapat maklumat yang mengatakan 8 orang jemaah Malaysia masih hilang. Marilah sama-sama kita mendoakan semoga jasad jemaah yang hilang ini ditemui dan bagi jemaah yang meninggak dunia, didoakan ditemoatkan dikalangan orang-orang yang beriman bersaman para sahabat. In shaa Allah.

Sebenarnya, saya agak tertarik dan mungkin suatu keajaiban terutamanya untuk umat Islam kerana kejadian ini berlaku di Makkah dan pada waktu Jumaat, dimana kita tahu hari Jumaat merupakan hari yang sangat mulia di sisi umat Islam dan penghulu segala hari. Masya Allah, sungguh bertuah bagi mereka yang meninggal dunia pada hari Jumaat. Tambahan pula, mereka meninggal dunia di rumah Allah, di tempat yang suci, di tempat di mana para nabi dimakamkan. SubahanAllah, sungguh Allah memuliakan mereka dengan cara ini. Mungkin accident ini kedengarannya agak teruk, yelah, 'crane' terjatuh dan terkena para Jemaah yang menunaikan haji. Tetapi disebalik itu, masya Allah, sungguh besar ganjaran bagi mereka dan cara Allah nak tunjukkan mulianya mereka yang meninggalkan dunia ini . Ramai yang dah post benda ini, serta ramai juga yang mendoakan yang baik-baik untuk para Jemaah yang meninggal dunia. Semoga peninggalan mereka dari dunia mendapat seribu keberkatan, kerahmatan dan keampunan di sisi Allah serta mereka ditempatkan di tempat yang mulia bersama dengan para nabi, para sahabat nabi dan para tabi' tabiin. Amiinn..

Baiklah, saya sampai disini dulu entry saya kali ini. Kalau ada salah dan silap sepanjang saya menulis, mohon ampun dan maaf kerana saya masih kurang dalam bidang penulisan . Saya hanya seorang manusia yang masih banyak kelemahan. Sekiranya ada kesilapan, mohon komen di ruangan entry ini agar kita dapat sama-sama perbetulkan kesilapan itu dan saya dapat lebih berhati-hati dalam bidang penulisan Dengan rasa rendah diri, Wasalam :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...