Membebel Time!
Alhamdulillah... :)
Saya ASya: Ramadhan Goal!

Wednesday, 17 June 2015

Ramadhan Goal!

Assalamualaikum.

Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. Alhamdulilllah. Esok, Khamis, 18 Jun 2015 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1436 H. Kita akan menyambut Ramadhan ataupun puasa selama sebulan setelah setahun ia pergi meninggalkan kita. Semoga kita sempat untuk menunaikan puasa selama sebulan seterusnya menyambut Syawal. In shaa Allah..amiin..
Puasanya...jangan tak puasa..Jangan ada yang ponteng pula untuk puasa esok. Perkara yang baik dan bermanfaat, jangan ditinggalkan. Pahala menanti. Masa Ramadhan inilah kita nak perbetulkan balik apa yang tidak betul atau tak sempurna selama ini iaitu ibadah kita. Waktu ini, kita hanya perlu mengawal nafsu sahaja kerana kita percaya syaitan diikat pada waktu ini..hahaha...hmmm.

Baiklah. Apabila bercakap tentang nafsu. hahaha....(gelak jahat). Lagi-lagi bulan puasa ini. Nafsu akan sentiasa menguasai diri sendiri. Terutamanya nafsu untuk membeli makanan waktu berbuka. huh..tang ini, Cheq habaq mai sikit..

Hang pa semua..Jangan nak dok pi beli makanan banyak-banyak na..membaziaq tau dak...huh kau,sekali keluar loghat kedah,entah betul entah idok ini...hahaha..cheq main bantai je..Maaflah orang utara semua. Cheq ini orang selatan yang 'ae' 'ae' tu..hahaha..

Berbalik pada membazir tadi. Huh..jangan beli banyak-banyak. Mentang syaitan-syaitan tak ada bulan puasa ini, jangan korang pula jadi sekutunya pula. Membazir tak elok. Hanya beli setakat yang kita mampu makan dan habiskan. Jangan sampai waktu berbuka esok..makanan tu still ada lagi. Its not good for your health. Makanan yang fresh dan baru dimasak lebih elok.

Peringatan..waktu berbuka,jangan makan terlalu banyak macam korang tak makan sebulan. hahaha...nanti tak larat pula nak pergi tirawah. Makan, makan juga..tirawah jangan lupa. Kata nak berubah..hahaha...Pahal lebih woah...kalau kita mampu lengkapkan tirawah selama sebulan. Seelok-eloknya tirawahlah di surau @ masjid...berjemaah lebih afdhal dan banyak pahalanya.

Nak tambah pahal lagi serta menyucikan hati dan jiwa..khatamkanlah alquran selama sebulan berpuasa. In shaa Allah..pahala puasa kita dpaat, pahala tirawah kita dapat. pahala khatam alquran pun kita dapat. huishh..kaya betul kita bulan puasa ini. Kaya dengan pahala. Tak rugi mana pun. 

hurm..baiklah..sampai sahaja dahulu entri saya kali ini. In shaa Allah.hari lain..saya akan update lagi. Selamat berpuasa semua. Maaf salah silap. kosong kosong kita ya. Wasalam. :) 

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...